Translate

Friday, November 12, 2010

Antara Punca-Punca Ganguan Jin& Syaitan


Terdapat banyak sebab mengapa manusia dikacau dan diganggu oleh syaitan dan jin, antaranya ialah:

1.Jin mencintai manusia
Samaada jin jantan mencintai manusia wanita atau jin betina mencintai seseorang lelaki.

2. Manusia menyakiti jin
Dengan mencurahkan air panas ke atasnya ( tanpa kita ketahui bahawa ia ada di situ), atau seorang terjatuh keatasnya dari tempat yang tinggi atau kencing ke atasnya dan lain -lain lagi.

3. Jin sengaja menzalimi manusia
Tanpa sebarang sebab seperti menyampuknya dan ini tidak akan berlaku kecuali melalui salah satu dari empat keadaan berikut;·
Ketika manusia sedang dikuasai oleh oleh perasaan terlalu marah.·
Ketika seorang itu terlalu takutkan sesuatu.·
Ketika terlalu leka (lalai) dari mengerjakan ibadat.·
Ketika lalai dari mengingati Allah

4. Mensyirikan Allah.

5. Melakukan pelbagai maksiat.

6. Diganggu sihir

7. Lemah pegangan agama, tawakkal dan tauhid

8. Terdapat anjing atau gambar gambar yang tidak dibenarkan oleh syarak di dalam rumah.

9. Ada loceng di dalam rumah kerana Nabi telah bersabda "Malaikat tidak akan bersama dengan kumpulan yang ada padanya anjing atau loceng " (Riwayat Muslim )

10. Memasuki tempat-tempat jin tanpa membaca doa perlindungan seperti tandas, tempat-tempat pembuangan sampah dan lain-lain.

11. Kanak-kanak keluar bermain waktu Maghrib.

12. Tidak melaungkan azan di telinga anak sesudah dilahirkan.Daripada Abu Hurairah katahya, telah bersabda Rasullah SAW, "Tiada sesorang pun dari anak -anak Adam (manusia) itu dilahirkan melainkan akan diganggu oleh syaitan ketika lahirnya, sebab itulah ia menjerit menangis-nangis kerana ganguan syaitan itu kecuali Maryam dan anaknya (Isa ) sahaja "(Riwayat Bukhari dan Muslim ) .
Daripada Abu Hurairah katanya.telah bersabda Rasullah SAW, "Setiap anak Adam dicucuk oleh syaitan pada lambungnya dengan mengunakan jari ketika dilahirkan kecuali Isa bin Maryam" (Riwayat Bukhari).
Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim, menyebut, "Telah bercerita kepada kami oleh Qadi Iyad bahawa semua Nabi sama seperti Nabi Isa dalam keistimewaan ini.

No comments:

Post a Comment