Translate

Thursday, December 9, 2010

Minda bawah sedar – bagaimana minda bawah sedar memberi respon kepada kemahuan And

Saya percaya untuk kita nak bahagia, nak berjaya, nak ceria, kita perlu faham cemana minda bawah sedar kita bekerja supaya tak le kita yang dikawal oleh minda, sebaliknya kita yang mengawal minda bawah sedar kita.

Tujuannya? Supaya kita boleh membentuk situasi-situasi yang datang dan pergi dalam hidup kita terutama situasi-situasi di masa akan datang.

Ramai orang dah habis membaca buku The Secret tapi ramai juga yang jadi keliru mengenai konsep yang diketengahkan oleh buku The Secret simply sebab masih keliru bagaimana minda bawah sedar memberi respon kepada kemahuan-kemahuan kita.

Minda bawah sedar memberi respon pada kemahuan kita melalui gambaran mental yang kita selalu mainkan berulang-ulang di fikiran.

Lebih banyak kita mainkan gambaran mental tu, lebih kuatlah minda bawah sedar memahami itulah dia apa yang kita mahukan.

Contohnya, lebih banyak kita tengok iklan yang dimainkan di tv, lebih banyak kita ingat iklan tu time fikiran kita melayang-layang. Kita kenail iklan tu iklan apa.

Gitu jugalah minda bawah sedar kita – ia respon pada gambaran mental dan emosi kita ketika itu, dirakam lalu disimpan.

Bila Anda nakkan sesuatu, munculkan keinginan yang amat kuat untuk memilikinya. Gambarkan seolah-olah apa yang Anda nakkan tu dah ada sekarang.

Anda gunakannya, Anda rasainya di tangan Anda, Anda gembira apa yang Anda nakkan dah ada.

Jangan gambarkan apa yang Anda mahu.

Sebaliknya, gambarkan yang Anda sedang menggunakan apa yang Anda mahu.

Gambarkan Anda sedang menikmati apa yang Anda mahu. Bukan memiliki, tapi menggunakan dan mengalaminya sendiri. Feelnya mesti kuat. Untuk membuat feelnya kuat, emosi Anda mesti kuat.

Contohnya, jika Anda mahu membeli sebuah kereta berjenama Infiniti, gambarkan yang Anda sedang menggunakan kereta tu dengan girang, bangga dan gembira.

Gambarkan sejelas mungkin yang Anda sedang memandunya, Anda lihat dengan jelas tangan Anda memegang sterengnya, telinga anda menangkap bunyi enjinnya, kulit Anda terasa sejuk dek kedinginan ‘ekon’ nya, hidung Anda menangkap bau sarung kulit yang dipasang dibangkunya.

Gambarkan sejelas mungkin, sekerap mungkin setiap hari supaya minda bawah sedar boleh membuat Anda berjumpa dengan kemahuan Anda tu secara kebetulan.

Jika Anda nak bahagia dan nak berjaya, gambarkan sekerap mungkin Anda SUDAH bahagia dan berjaya kemudian wujudkan kegembiraan, seperti kejayaan yang Anda nakkan tu sudah berlaku sekarang.

Gambarkan sekerap mungkin. Wujudkan ia di fikiran lalu fikirkan sepanjang masa.

Inilah cara untuk kita memberitahu minda bawah sedar apa dia kemahuan kita. Minda bawah sedar respon pada apa saja kemahuan kita, besar atau kecil, yang possible atau yang impossible.

Jika kemahuan kita besar, minda bawah sedar mengambil masa untuk merealisasikannya. Jika kemahuan kita kecil, minda bawah sedar mengambil hanya sedikit masa untuk merealisasikannya.

Kemahuan Anda mempengaruhi cara tindakan minda bawah sedar Anda.

Kemudilah emosi Anda, jadikannya positif sentiasa supaya kita ditemukan dengan situasi-situasi positif sentiasa.


No comments:

Post a Comment